I flera år har våra gotlandsfår, highland cattle och dexterkor betat många av öarna i Sankt Anna skärgård. Djuren flyttas med färja och pråm, så om du möter en färja lastad med djur ute på vattnet är det med stor sannolikhet oss du möter. Vårt lantbruk och all vår boskap är ekologiskt certifierad och vi lägger starkt fokus på djurens hälsa och välbefinnande, vilket märks i köttets smak.

 
 

Vi följer djuren från födsel och under hela deras uppväxt. Både lamm och kalvar går tillsammans med sina respektive mödrar på bete runt om i skärgården. Highland cattle och dexterkor är tåliga lantraser från Skottland respektiver Irland och kan därför gå ute året runt, med tillgång till skydd från väder och vind.


När det är dags för slakt sker detta på ett mindre lokalt slakteri, antingen på Vikbolandet eller i Valdemarsvik. För oss är det viktigt att djuren inte känner av någon stress eller oro under denna process. Vi eftersträvar att ta tillvara på så mycket som möjligt från djuren. Väl vid försäljningstillfället är vi stolta över att kunna berätta för kunden exakt vilken individ det handlar om och på vilka öar just detta får eller denna ko har spenderat sitt liv.


Gotlandsfår (underrubrik till Missjö gård)

1999 kom de första tio gotlandsfåren till vår familj och alltsedan dess har besättningen vuxit. Idag finns på gården 80 tackor och 120 lamm. Du möter dem ute på öarna i Sankt Anna skärgård.

 

Highland cattle & Dexter (underrubrik till Missjö gård)

På vår gård finns både highland cattles och dexterkor. Bägge raser är relativt småväxta och tåliga, vilket gör dem utmärkt lämpade för ett skärgårdsjordbruk som vårt. Rasernas tålighet gör också att vi kan ha djuren utomhus året runt, där de har fri tillgång till sina naturliga habitat. Korna är viktiga för att hålla landskapet öppet genom bete och tramp.

 Våra första fyra highland cattles kom till Missjö gård 2001 och idag finns här 21 vuxna djur med två tillhörande kalvar. Dexterkorna är ett nytt tillskott sedan 2012 där besättningen idag består av 10 vuxna djur med tillhörande kalvar. Dexterkor är ett ovanligt inslag på svenska gårdar